In een zonovergoten Voorthuizen vond op zondag 3 september jl. de tweede editie plaats van de puppy en jonge honden dag van de VSFL plaats. Onze voorzitter had ook deze keer weer hiervoor belangeloos zijn eigen terrein beschikbaar gesteld.

Maar liefst 50 enthousiaste schnauzers en hun evenzo enthousiaste baasjes kwamen vanaf 11.00 uur het speciaal voor deze dag ingerichte terrein bezoeken. De dwergen waren in de overgrote meerderheid en een zevental middenslag- en riesenschnauzers completeerden het schnauzergeweld.

Er was dan ook genoeg te doen voor baas en hond deze dag. In een vierkant waren een 6 tal tenten neergezet, die deze dag het onderkomen waren voor: Annemieke Heijne, die een hondenspeel-o-theek heeft in Heemskerk en inmiddels 170 verschillende puzzels voor honden heeft. Ze liet zien dat je ook niet altijd dure puzzels hoeft te kopen, maar van hele simpele spullen ook zelf puzzels kan maken. De hond ziet toch het verschil niet. Zo kon het gebeuren dat alle schnauzers en hun baasjes met een eierdoos gingen puzzelen.

Anita Roskam, schnauzerkeurmeester, die het werkelijk ontzettend druk heeft gehad. Iedereen was benieuwd wat een “echte” keurmeester van zijn of haar schnauzer zou vinden en lang nadat alle activiteiten beëindigd waren, had Anita nog steeds veel belangstellenden.

          

De trimmers Jan en Mien Nouwen en Carin van Vilsteren hebben vele schnauzerliefhebbers tips en trucs laten zien hoe je het beste de vacht van je schnauzer kunt trimmen en onderhouden. Dat dat nog niet zo gemakkelijk is heeft menig baasje ondervonden.

Ingrid en Niek, standhouders van hondenspecials.nl hadden naast snacks, manden, snuffelmatten en showlijnen ook prachtige windlichten met schnauzer hoofden erop. Je kon zelfs ter plekke een t-shirt laten bedrukken met eigen bedachte tekst en met natuurlijk ook weer een schnauzerhoofd.

De infostand van de VSFL zelf. Er waren diverse leuke artikelen te koop en als je op deze dag lid werd van de VSFL kostte dat tot en met december 2018 slechts € 35,00. En natuurlijk kon iedereen hier terecht voor een natje en een droogje.

Ook aan de kinderen was gedacht. Voor zover die niet mee wilden doen aan de activiteiten konden zij zich naar hartenlust vermaken op het springkussen of de trampoline.

Iedereen werd traditiegetrouw verwelkomd met koffie en appelgebak en kon op het middenplein hiervan heerlijk in het zonnetje genieten. Ook gedurende de hele dag werd druk gebruik gemaakt van dit middenplein, waar banken en tafels stonden en mensen gezellig konden samenkomen om te kletsen over hun meest geliefde onderwerp……….de schnauzer natuurlijk.

Na een welkomstwoordje door onze voorzitter, Chris Riethorst, kon de puppy en jongehondenpret om 12.00 uur beginnen: of met een bezoekje aan één van de stands of meedoen met al het leuks dat georganiseerd was en dat achter de tenten en het middenplein plaatsvond: Chanti Hazeleger, instructeur bij dogtraining Behave, leerde de puppen en jonge honden de eerste beginselen van behendigheid. Er stonden een aantal tunnels, waar de honden doorheen moesten en ook lag er een wip. Omdat de wip voor honden best wel een eng ding is, was de plank op een drietal lage krukjes gelegd zodat hij niet kon kantelen. De meeste schnauzers gingen er dapper overeen. Maar toen de krukjes werden weggehaald en er van een groot fleece deken een rolletje was gemaakt die onder het midden van de plank werd gelegd, waren een aantal schnauzers niet meer zo dapper. Maar het is nogal wat zo’n kantelende plank. Dan heb je ineens geen stevigheid meer onder je pootjes.

          

Cecile Tulleken en Karin Wijss leerden de schnauzers de eerste beginselen van doggydance. De schnauzers leerden eerst een rondje om de baas te lopen, waarna ze tussen de benen van de baas door moesten. Uiteraard met een lekker brokje want als echte schnauzer wil je best wat voor je baas doen, maar daar moet dan wel wat tegenover staan. Als laatste leerden ze met de voorpootjes op een krukje te staan.

Grietje Wagenaar verzorgde de gymnastiek voor de schnauzer en dat deed ze door middel van balansoefeningen. Dat is vooral voor puppen en jonge honden best moeilijk omdat ze nog wat ongecontroleerd bewegen. Ze had een aantal lage krukjes achter elkaar gelegd waar de honden overheen moesten lopen zonder er tussen te stappen. En dat koste behoorlijk wat inspanning. Zo ook een zgn. platte bal waar de hond op moest zitten, die dan ineens begon te bewegen. Dat zijn toch hele vermoeiende zaken voor een hond.

Betty Venema had 2 parcourtjes Rally O meegenomen: bordjes die in een parcours gezet worden en waarop oefeningen staan die de hond moest uitvoeren. Allereerst moest het parcours samen met de baasjes worden verkend en werd uitgelegd welke oefeningen er op de bordjes stonden en hoe die moesten worden aangeleerd. Vervolgens mochten de baasjes met hun hond het parcours lopen en de oefeningen uitvoeren.. Er zaten zeker natuurtalenten bij maar sommige baasjes raakten wat verstrikt in de riem en hun eigen hond.

          

Vanwege de vele aanmeldingen had de activiteitencommissie het wijze besluit genomen om de deelnemers in groepjes in te delen. Elke deelnemer kreeg een programma waarin vermeld stond hoe laat hij of zij met zijn of haar schnauzer werd verwacht bij een bepaalde activiteit. Dat was in het begin even wennen, maar al gauw wist iedereen welke activiteit er als eerste op het programma stond.

Tussen al het leuks door werden er lootjes verkocht om de clubkas van de VSFL wat te spekken. Maar er was ook gezorgd voor een prachtige hoofdprijs; een foto van je schnauzer op glas. De gelukkige die er met de hoofdprijs vandoor ging was Lilian Kerstens, die haar eigen Femke (middenslagschnauzer p/z) in glas mag laten vereeuwigen.

Zo rond een uur of 3 liepen alle activiteiten wat op zijn eind. Dat was ook niet zo vreemd; het was warm weer en het waren allemaal jonge honden die de hele dag door heel veel indrukken hadden opgedaan. Dan slaat de moeheid ook wel toe en niet alleen bij de schnauzers……

Om even over 3 uur sloot onze voorzitter af en was er nog tot 16.00 uur de gelegenheid om gezellig na te praten, waarna iedereen moe maar voldaan, weer huiswaarts ging.

We bedanken de aanwezigen voor hun belangrijke bijdrage aan het succes van deze dag. Want zonder deelnemers geen Puppy- en Jonge Hondendag.

Voorts bedanken we Annemieke Heijne van honden speel-o-theek in Heemskerk, Grietje Wagenaar en Chanti Hazeleger van Dog Training Behave, Karin Wijss van hondenschool Harmonie in Heino, Cecile Tulleken en Betty Venema voor hun inzet! Dankzij hen hadden we een leuk en gevarieerd programma! Ook trimmers Carin van Vilsteren en Jan en Mien Nouwen erg bedankt voor jullie tijd en inzet! Keurmeester Anita Roskam ook hartelijk dank voor uw aanwezigheid. Hondenspecials ook bedankt voor jullie leuke bijdrage! Kynologenclub West-Friesland, kring Heiloo voor het ter beschikking stellen van materiaal. En alle andere vrijwilligers natuurlijk ook hartelijk dank voor jullie bijdrage! Met z’n allen zijn we er weer in geslaagd van de Puppy- en Jonge Hondendag een succes te maken.


Voor een uitgebreide fotoreportage
klikt u op de afbeelding van de Schnauzer fotograaf.

Last but nog least Biofood en Fokker hartelijk dank voor de sponsorbijdrage. We waren daardoor in staat iedere deelnemer iets leuks en lekkers voor hun schnauzer mee te geven!

Bestuur en Activiteitencommissie VSFL
===========================================================================

Uit de oude doos:

PJHD 2016

Please follow and like us:
error