Zaterdag 24 november gaf dr. Frank van Steenbeek op ons verzoek een lezing over levershunt, een nare ziekte waarbij de hond zichzelf langzaam vergiftigd en die helaas ook bij  de dwergschnauzers voorkomt. Helaas was de opkomst niet erg groot.

Dr. Frank van Steenbeek legde alles erg goed en in begrijpelijke taal uit aan de zeer geïnteresseerde aanwezigen. Af en toe stelde iemand een vraag waardoor er een levendige discussie ontstond.

    

    

Dr. Frank van Steenbeek was ook erg duidelijk over de rol van de fokkers: zij hebben het niet in de hand of er wel of geen pups worden geboren met levershunt. Het is iets wat je als fokker kunt overkomen met een bepaalde combinatie. Dit betekent niet dat je dan een slechte fokker bent. Er is helaas nog geen DNA test waardoor de fokker niet met zekerheid kan weten of er pups met levershunt bij hem/haar geboren zullen worden. Door open te zijn en alle pups te laten testen op ammoniakwaarden vóórdat ze naar de nieuwe eigenaar gaan – en de uitslagen van deze testen te publiceren – kan het percentage van pups met levershunt teruggedrongen worden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Cairn terriër!

Voor zijn onderzoek heeft dr. Frank van Steenbeek € 70.000,= nodig. Tot nu toe is daarvan z0’n € 14.000,= gedoneerd waardoor de onderzoekers al een geweldige stap hebben kunnen maken. Onze vereniging heeft een bedrag van € 250,= voor het onderzoek gedoneerd. De aanwezigen waren zeer royaal en onze voorzitter vulde het opgehaalde bedrag aan tot nog eens €250,=. Iedereen ontzettend bedankt voor zijn/haar bijdrage! Iemand die anoniem wenst te blijven heeft voorts een schitterende bijdrage gegeven van maar liefst € 1.250,= ! Daarom hebben we in totaal € 1.750,= kunnen doneren voor het onderzoek! Ook deze anonieme gulle gever ontzettend bedankt!

Meer informatie over het onderzoek van dr. Frank van Steenbeek kunt u vinden op vrienden diergeneeskunde.nl

Wilt u dr. Fank van Steenbeek helpen zijn doel te behalen en levershunts bij de hond uit de wereld te helpen? Dat kan door te doneren via onderstaande link:
https://wwhttps://www.vriendendiergeneeskunde.nl/project/levershunts/doneren

Namens de Vereniging voor Schnauzer Fokkers en Liefhebbers en dr. Frank van Steenbeek willen wij u bedanken voor uw eventuele bijdrage in het onderzoek.

 

Please follow and like us:
error