Afgelopen zaterdag was er een trimworkshop van de VSFL bij Chris en Lia Riethorst aan de Lange Zuiderweg in Voorthuizen. We werden weer zeer gastvrij ontvangen, zoals altijd. We waren met 5 liefhebbers aanwezig met 2 middenslagen en 4 dwergschnauzers. De trimmers waren Carin van Vilsteren en Jan en Mien Nouwen. Het was heerlijk weer, zodat we buiten konden koffiedrinken met appeltaart.
De sfeer was meteen erg gezellig en iedereen had er zin in. Er werd honderduit gepraat over alle belevenissen van onze schnauzers.

Door het heerlijke weer werden de trimtafels meteen buiten gezet, dus konden we lekker buiten aan de slag. Het doel van de workshop is hoe je de vacht moet verzorgen en hoe het trimmen in zijn werk gaat. Met goed kammen werd er begonnen. Daarna werd ons het ontwollen geleerd en welke attributen je daarbij nodig hebt. Het juiste gereedschap is het halve werk. Het ontwollen was een hele klus. Net als je denkt, dat je klaar bent, bleek dat niet zo te zijn. Goed kammen en ontwollen kun je het beste elke week doen. Daarna kwam de techniek van plukken om de hoek kijken. Dat is echt een vak. Door de deskundige begeleiding en hulp van Carin, Jan en Mien lukte ons dat aardig, maar viel voor ons als liefhebbers niet mee. We moeten nog heel wat oefenen om het helemaal onder de knie te krijgen. Ook konden we als liefhebber al onze vragen kwijt.

 

 

De voortreffelijke lunch werd verzorgd door Lia. Er waren allerlei soorten broodjes, vleeswaren, jam, koffie, thee, karnemelk e.d. Het was erg lekker en gezellig. Ook tussen door kon je koffie en thee nemen en/of pauzeren.
Na het plukken kwamen de poten aan de beurt en het hoofd. Sommige delen van het hoofd doe je met de tondeuse, dat is een hele kunst. Ook werd ons geleerd hoe je de baard en de wenkbrauwen moet bijwerken, zodat de ogen zichtbaar zijn. Aan de baard doe je weinig. De binnenkant van de achterbenen en de oksels doe je met de tondeuse.

Benodigd gereedschap:
Middel grove kam voor het kammen van de hond, liefst dagelijks. Trimmesjes voor het ontwollen en trimmen van de vacht. Elektrische tondeuse van 2 of 3 mm voor het gladscheren van spiegel, liezen, hals, wangen en oren. Rechte schaar wordt vooral gebruikt om rechte lijnen te knippen bij voeten, oren en garnituur. Met een effileerschaar kun je mooie overgangen maken van geplukt naar geschoren gedeelten en kan de vacht uitgedund worden indien nodig.
Het was echt een super geslaagde en geheel verzorgde dag. Bovendien erg leerzaam en erg gezellig. We hebben een hoop geleerd over het trimmen van onze schnauzer wat we in praktijk kunnen brengen. We gingen allemaal met een mooi getrimde schnauzer naar huis, dankzij Carin van Vilsteren en Jan en Mien Nouwen.

Floor Lakeman

Please follow and like us:
error