ZATERDAG 1 SEPTEMBER GAAT NIET DOOR.

OP ZONDAG 2 SEPTEMBER HOUDEN WE ONZE JUBILEUMDAG ÉN PUPPY- EN JONGE HONDENDAG !!!!!!

 

Zoals we al eerder hebben aangegeven bestaat onze vereniging dit jaar 15 jaar en is het 5 jaar geleden dat we als officiële rasvereniging erkend zijn door de Raad van Beheer. We willen dit samen met u vieren op zaterdag 1 september. Locatie: het terrein van onze voorzitter aan de Lange Zuiderweg 5, 3781 PJ Voorthuizen.

Inmiddels hebben we het programma voor deze, en voor de Puppy- en Jonge Hondendag op zondag 2 september rond. We zijn er in geslaagd om een aantal enthousiaste en deskundige medewerkers te vinden zodat we in staat zijn u en uw schnauzer(s) leuke en natuurlijk ook leerzame activiteiten aan te kunnen bieden.

Ons bestuurslid Betty Venema is dit voorjaar geslaagd en is sinds die tijd instructeur bij de KC West Friesland. Zij begeleidt Rally-O. Dat is een heel populaire hondensport, overgewaaid vanuit Amerika. Het is een combinatie van obedience en agility, die erg afwisselend is. Zowel voor oudere als jongere honden is het erg leuk om te doen. Het is de bedoeling om met de hond al volgend een parcours te lopen. Dit parcours bestaat uit verschillende oefeningen die worden weergegeven door middel van bordjes. Bij de bordjes staan nummers en je loopt het parcours vanaf nummer 1 tot en met het einde. De oefeningen variëren van heel makkelijk tot heel moeilijk. Wij leggen deze dag de lat natuurlijk niet al te hoog, zodat iedereen kan meedoen.

Andrea en Judith zijn ook instructeurs bij de KC West Friesland en geven daar al enige jaren Hoopers. Ze hebben bij Nadac Hoopers Nederland de opleiding gevolgd. Petra is één van hun cursisten van het eerste uur. Zij begeleiden zaterdags en zondags Hoopers en zijn hier erg enthousiast over: “Het is leuk om cursus te geven in een sport waarbij een zo duidelijke wisselwerking is tussen geleider en hond. Het is fascinerend om te zien hoe iedere hond weer anders reageert. Juist in deze sport is heel duidelijk te merken hoe honden reageren op onze lichaamstaal.  Daardoor krijgen de geleiders meer inzicht in de samenwerking en hun relatie met hun hond. Hoopers: er zit meer in dan u denkt.

                                                                        

Maar wat is Hoopers nu eigenlijk?
Hoopers is een relatief jonge sport , die is over gewaaid uit Amerika. Het is een sport die voor zowel jonge honden (in principe van af 8 maanden) tot hoog bejaarde honden te doen is. Het is weinig belastend voor de hond, maar ook voor de geleider. De geleider hoeft maar weinig te lopen. De naam Hoopers  is het Engelse woord  voor de poortjes waardoor de honden gestuurd worden. Het parcours bestaat uit veel poortjes, tonnen, hekjes en lange en korte tunnels, tezamen tussen 15 en 20 stuks.  De bedoeling is dat de geleider, in een vak van 3×3 mtr. moet blijven of achter een lijn, de hond dmv lichaamstaal en commando’s,  het parcours op afstand moet laten lopen.

Als een hond het spel snapt en de geleider doet het goed, kan het heel simpel lijken. Toch vraagt het veel oefening van zowel hond als geleider. De geleider moet heel precies werken, want een scheef neergezette voet kan al zorgen dat de hond de verkeerde kant op gaat. Om het aan te leren vraagt veel concentratie van de geleider. Timing, juiste gebaren, goede houding en de juiste commando’s op het goede moment samen te laten komen is moeilijker dan het lijkt. De hond moet begrip krijgen wat te doen met de hindernissen en de juiste “lijn” van het parcours leren herkennen. Daarbij dan ook nog leren begrijpen wat een (on) handige geleider bedoelt.  Daardoor is de training geestelijk behoorlijk inspannend voor de honden.
De basis begint met het aanleren van de hindernissen, juiste gebaren en commando’s en ook wissels. Tijdens deze workshop zullen kunnen we u iets laten proeven van Hoopers.  Mocht u het leuk vinden ga dan op zoek bij u in de buurt naar een leuke cursus, zodat u in de toekomst zelf een parcours kan afleggen of  aan een wedstrijd kan meedoen.”

Dan hebben we nog een 2-tal leuke activiteiten waaraan u samen met uw schnauzer kunt deelnemen, namelijk Dog dance en Bootcamp.

Karin Wijss zal Dog dance begeleiden. Karin is gediplomeerd instructrice bij hondenschool De Harmonie en geeft al vele jaren met veel plezier en succes les. Zij heeft wedstrijdervaring in de hoogste klasse. Daarnaast is zij allround jurylid tijdens wedstrijden van de FHN (Federatie Hondensport Nederland). Tijdens de cursus Dog dance leert zij de hond allerlei tricks en trucs aan zoals bv netjes volgen, weaven, twisten, buigen, achteruit lopen, over de armen springen, poten geven etc. Honden vinden het ontzettend leuk om mentaal bezig te zijn en dat kan op een leuke ontspannen manier. Samenwerking en versterking van de band tussen u en uw schnauzer is waar het om draait. Cecile Tulleken, zelf ook zeer actief in de hondenwereld, heeft de cursus Dog dance bij Karin gevolgd en zal haar assisteren. Samen met hen gaat u aan de slag om de eerste “danspasjes” met uw schnauzer te leren.

Ernest Steur neemt Bootcamp voor zijn rekening. Hij is gedragsdeskundige en zelf bijzonder sportief. Hij zegt over Bootcamp het volgende:  “Het is geweldig om hond en sport samen te brengen. De workshop is laagdrempelig. U hoeft geen atleet te zijn om mee kunnen doen. Ieder doet mee op eigen niveau. Iedereen is welkom, mits de hond gezond is!
U en uw schnauzer gaan samenwerken en het is niet alleen inspannend, maar ook ontspannend. De workshop bootcamp met uw schnauzer is zo in elkaar gezet dat jullie SAMEN sporten. U kunt het zien als een bootcamp & gehoorzaam- en behendigheidstraining in 1!”Benodigdheden:
– Handdoek of matje
– Koekjes
– Riem (geen flex) en halsband
– Water voor u en uw hond
Duur van de workshop circa 30 minuten.
Durft u met uw schnauzer de uitdaging aan? Geeft u dat dan expliciet aan op het inschrijfformulier, zodat de Activiteitencommissie daarmee rekening kan houden.

Voorts kunt u met uw schnauzer nog allerlei spelletjes doen, waaronder pak balletje uit het water, zoek brokjes en de jumpinglane. Er wordt een parcoursje uitgezet en voor de snelste dwerg-, middenslag- en riesenschnauzer heeft BIOFOOD een grote zak voer ter beschikking gesteld. Genoeg reden om mee te doen toch?

Met vragen over de vacht van uw schnauzer en de verzorging daarvan kunt u deze dag terecht bij Carin van Vilsteren, een zeer ervaren en kundige timmer.

Mevrouw Ilona Onstenk-Schenk hebben we bereid gevonden om uw schnauzer te keuren, als u dat wilt natuurlijk. U krijgt dan van haar een keuringsrapport, weliswaar geen officieel, maar u kunt daarop wel lezen wat haar oordeel is over uw schnauzer.

Rostero is onze standhouder. Een kijkje nemen bij hun uitgebreide stand is zeker de moeite waard!

We zijn ontzettend blij dat BIOFOOD deze dag weer wil sponsoren!

Deelname aan deze dag is gratis voor leden en gezinsleden van onze vereniging. Ook voor nog thuiswonende kinderen hoeft niets betaald te worden. Niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom.  Wij vragen dan wel een bijdrage van € 10,=.
Komt u met z’n tweeën, dan kost dat u slechts € 15,=. Voor iedere volgende persoon extra vragen wij een bijdrage van € 7,50. Kinderen onder de 15 jaar zijn ook voor niet-leden gratis.
De koffie/thee met appeltaart bij ontvangst wordt u aangeboden door de vereniging.
Consumpties – koffie, thee. fris, bier, wijn, broodjes worst, kaas en ham – zijn slechts 1 euro per stuk.

Graag tot ziens op zaterdag 1 september a.s. en vier ons jubileum mee!

Het bestuur en de Activiteitencommissie!

Please follow and like us:
error