Dit is een periode wat u niet meer over kunt doen. Tot ongeveer 12 weken is de angstprikkel bij de hond nog niet optimaal ontwikkeld. Nieuwsgierigheid van de pup staat voorop. Belangrijke periode om de hond heel even kennis te laten maken met zo’n beetje alles wat hij later tegen kan komen.

Vanaf 3 maanden tot ongeveer 6 maanden moet de hond de aangeboden prikkels van de voorgaande keren, nogmaals positief ervaren. Dan wordt het goed vastgelegd in zijn geheugen.

Socialiseren van een pup is erg belangrijk, omdat we dit niet meer kunnen inhalen. Gelukkig zijn de meeste eigenaren op de hoogte van dit proces. De pup heeft het nodig om alles te zien, wat hij in zijn verder leven kan tegenkomen. We moeten er alleen wel voor hoeden om hem niet over te socialiseren, oftewel, zoveel blootstellen aan prikkels dat de pup dit allemaal niet kan verwerken.
Iedereen heeft er rekening mee te houden dat een pup van de 24 uur, zo’n 20 uur slaap nodig heeft.
Heel vaak moet je als eigenaar ingrijpen en de pup verplicht zijn rust geven, pups zelf doseren dit niet waardoor je een overreactie kan verwachten. De pup is dan overprikkelt en kan de informatie niet aan, wat zich kan uiten in o.a. heel druk zijn ,doorgaan met blaffen, overdreven in de riem bijten, steeds feller in handen bijten, dieper en vaker gaan grommen, diarree, schilfers, veel drinken etc. Dit zijn maar een aantal gedragsherkenningen, maar er zijn er natuurlijk veel meer, omdat elke hond weer anders reageert.

Wanneer je bijvoorbeeld naar de puppycursus bent geweest, laat je de pup de verdere dag alleen maar uit om zijn behoefte te doen. En veel pups moet je de dag daarna ook nog laten rusten. Een schoolplein lijkt zo leuk om een pup daarmee naar toe te nemen, maar het is in feite veel te overweldigend. Beter zou zijn om de pup heel langzaam te wennen. Ga eerst op afstand staan en laat hem kijken en snuffelen. Reageert de pup hier goed op, ga je elke dag 1 meter dichter bij staan. Hetzelfde geldt voor bijv een markt, ga eerst eens aan het einde staan, de volgende keer iets dichter bij en zo bouw je dit op.
1 tot 5 minuten blootstellen aan een intensieve prikkel is veel beter dan een uur lang.
Let steeds goed op de reactie van de hond. En op zijn gedrag. Geef hem de rust, houdt kinderen uit de buurt als de pup slaapt. Vaak zien we dezelfde reactie ook bij kinderen, ga maar eens met kleine kinderen s’avonds naar een verjaardag. Heel vaak zijn ze de dag daarna wat moeilijker in hun gedrag. Dit heeft te maken met overprikkeling en te weinig rust.

Verder is het uiterst belangrijk om pups alles te laten onderzoeken. Laat ze snuffelen en als het kan ook proeven. Als ze dat zelf willen. Ze moeten ontdekken, dit is een grassprietje, dat is een takje, een blaadje, een bloemetje, een zandkorreltje etc.
Wanneer het gevaarlijk wordt haal je de pup natuurlijk weg, maar geef ze de gelegenheid alles te onderzoeken in ieder geval met hun neus.

Wat we ook veel zien, is dat eigenaren angstige pups teveel de angst bevestigen door te aaien, lief te praten en/ of pup optillen. De pup negeren is nonsens, hij laat zien dat hij in een bepaalde emotie zit, deze zul je moeten beantwoorden als goede leider.
Biedt hem steun, maar troost hem niet. Dit kun je doen, door bijv. je hand op zijn schouder te laten rusten, hem een herkenbare opdracht te geven, op een monotone toon praten, hem een been aanbieden, door hem vlakbij de hond te zetten, als hij steun zoekt door tegen je aan te gaan zitten.

Pups straffen voor hun behoefte doen in huis is niet verstandig. Ten eerste is het super oneerlijk omdat de pup er geen benul van heeft, dat dit ongewenst gedrag is en hij het moet leren dat WIJ dat niet prettig vinden.
Bovendien is de straf plaatsgebonden. Hij leert niet dat hij op een andere plaats in huis niet mag plassen
De eigenaar loopt ook nog als extra risico dat de pup leert dat er niet geplast en gepoept wordt waar de eigenaar bij is. Gevolg is dat je een uur buiten kan lopen, zodra je thuis bent gaat de pup gauw achter de bank zijn behoefte doen. Immers dat is door de eigenaar zelf geleerd, pup plast en eigenaar straft. Op dat moment leert de pup. Oké, niet meer plassen waar baas bij is!

Vanaf 6 maanden kan uw hond gaan puberen. Uw hond is hormonaal in verwarring. Aangeleerde opdrachten is hij plotseling vergeten. Dat komt dan niet zoals vele nog denken uit ongehoorzaamheid, maar puur door zijn hormonen. De jonge hond is met hele andere zaken bezig. Wegloop problemen ontwikkelen vaak in deze fase. Voorkomen van foutgedrag en blijven belonen voor goed gedrag blijft ontzettend belangrijk. Daarbij blijft het belangrijk om je als leider op te stellen. Leiderschap betekent echter niet confrontaties aangaan integendeel, leiderschap betekent de hond helpen door hem bijvoorbeeld uit moeilijke situaties weghalen. Of beter nog zorgen dat hij er niet in komt. Deze fase vergt veel geduld en begrip van de eigenaar. Tussen de twee en de drie jaar is de hond geestelijk volwassen.

Marian Geytenbeek
Kynologisch Gedragstherapeut

www.hondenschoolalfa.nl