Het is belangrijk om een Schnauzer al op jonge leeftijd kennis te laten maken met alle aspecten van de (vacht) verzorging die hij in zijn verdere leven zal moeten ondergaan. Zet de pup regelmatig op een stevige niet gladde tafel en begin voorzichtig met het optillen van een voetje, het controleren van het gebit en het zachtjes doorkammen van de vacht. Deze behandeling mag in het begin slechts kort duren. U beloont vervolgens de pup en zet hem weer op de grond. Onder geen beding mag hij zelf van de tafel springen. Het gevaar zit er dan in dat hij later te pas en te onpas onder uw handen vandaan glipt. U zult merken dat de pup steeds meer vertouwen gaat krijgen. Hij leert wat er van hem verwacht wordt en dat het altijd weer eindigt met een beloning.

De nagels

Bij een jonge Schnauzer zal het niet vaak nodig zijn om de nagels te knippen, mits er geen afwijkingen aan de poten of nagels aanwezig zijn. Mocht het toch nodig zijn gebruik dan wel het juiste gereedschap om splijten van de nagels te voorkomen. Let op! In iedere nagel zit een bloedvat. Doordat een Schnauzer zwarte nagels heeft kunt u niet zien waar dit bloedvat ophoudt. U loopt dus een risico om in “het leven” te knippen. Dit kan dan vervelend bloeden. Bent u hier onzeker over dan kan de trimster of dierenarts u hierbij helpen.

Gebit

Wanneer u de pup op de tafel heeft staan, leer hem dan ook dat hij het moet toelaten dat u zijn gebit controleert. Als uw pup aan het wisselen is, is het verstandig om 2 x per week te controleren of alles goed gaat. Staan er geen dubbele tanden of kiezen en staan de hoektanden wel in de juiste stand?

Het volwassen gebit moet regelmatig gecontroleerd worden op tandsteen en zeker als de hond wat ouder wordt. Tandsteen kan er de oorzaak van zijn dat de tanden los komen te staan en er zelfs uitvallen. Bovendien raakt het tandvlees ontstoken. Laat regelmatig het gebit door uw dierenarts controleren om problemen te voorkomen.

Ogen

De Schnauzer heeft veel haar op zijn snuit, dus het is noodzaak om het gebied rond de ogen regelmatig te controleren op vuil en zonodig te reinigen.

Oren

Door regelmatig de oren open te klappen controleert u de gehoorgang. Het haar dat uit de gehoorgang komt, trekt u er in kleine plukjes uit. Te veel haar in de gehoorgang kan ontstekingen veroorzaken. Een hond die regelmatig aan zijn oren krabt, kan oormijt of een oorontsteking hebben. De dierenarts kan dit vaak eenvoudig verhelpen met de juiste medicijnen.

Geslachtsorganen

Bij een volwassen reu ontstaat gemakkelijk een ontsteking aan de voorhuid. U herkent dit aan de gele pus druppels die aan de penis hangen. Bij de dierenwinkel of dierenarts kunt u een voorhuidcleaner kopen waarmee u het ontstoken gebied reinigt. Vaak is het probleem dan met een paar dagen opgelost. Feit is echter wel dat het regelmatig terugkomt.

Bij een teef kan zich een schede ontsteking voordoen. Dit herkent u aan een druppeltje pus dat uit de vulva komt. Bij jonge teven die nog geen loopsheid hebben doorgemaakt komt dit veelvuldig voor. Behandelen is zelden noodzakelijk. Bij de eerste loopsheid lost dit probleem zichzelf vaak op. Verliest de teef op latere leeftijd pus uit de vulva dan is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan, daar dit kan duiden op een baarmoederontsteking.

Vachtverzorging

Allereerst is het van belang dat u in het bezit bent van goed materiaal. Goed kammen is een ware kunst. Veelal wordt er te oppervlakkig gekamd, zodat kleine klitjes in de onderwol niet verwijderd worden. Zeker nu het steeds vaker voorkomt dat onze Schnauzers een wat langere wollige ondervacht hebben, is het zaak om deze klitvrij te houden. Is de ondervacht eenmaal totaal in de klit dan zal het voor de hond beslist geen prettige ervaring zijn als u dit er uit gaat kammen.

U zult nu immers behoorlijke kracht op de kam moeten zetten om er doorheen te komen. Borstelen is dan al helemaal geen optie meer, want een borstel glijdt makkelijk over de klitjes heen. Met een borstel die niet al te scherp is borstelt u het haar lekker los. Vervolgens werkt u de gehele hond na met een middelfijne metalen kam. U zet de kam tegen de huid en kamt het in kleine plukjes. U draait als het ware met de kam van de hond weg. Zo voorkomt u dat de kam in het haar blijft steken en u de hond zeer doet door aan te grote plukken haar te trekken. Soms kan het nodig zijn om een ontwol- of trimkammetje aan te schaffen omdat uw Schnauzer veel onderwol heeft.

Een Schnauzer moet 2 a 4 maal per jaar naar de trimster. Twee maal is het absolute minimum. Gaat u niet vaker dan moet u zich realiseren dat uw Schnauzer dan redelijk kort in het haar bij de trimster vandaan komt en pas na ongeveer 6 weken weer wat in het haar komt. Na een maand of 4 begint hij er al wat woest uit te zien, en na 6 maanden zal u vaak de vraag voorgelegd krijgen: “is dat een Bouvier?”

Wilt u dat uw Schnauzer er altijd verzorgd uitziet, dan moet u 4 x per jaar een bezoek aan de trimsalon brengen. Let erop dat uw trimster zich gespecialiseerd heeft in Schnauzers. Vraag de fokker naar een goed trimadres.

Het toiletteren van de Schnauzer

Een Schnauzer is ruwharig en heeft een onder- en bovenvacht. Gemiddeld 2 x per jaar is het haar ‘rijp’ en dient het geplukt te worden. Het plukken is een handigheid die men moet leren. Zolang men dit niet meester is, doet u er verstandig aan naar een specialist op het gebied van Schnauzervachten te gaan. Menig trimsalon zegt Schnauzers te kunnen trimmen, maar maken het niet waar. Wees voorzichtig, een Schnauzervacht is in ondeskundige handen gauw (onherstelbaar) verpest.

Het wassen van de Schnauzervacht

Het is niet nodig om een Schnauzer regelmatig te wassen. De vacht pakt niet makkelijk vuil aan en een goede borstelbeurt verwijdert het meeste vuil. Er is niets op tegen om een Schnauzer zo nodig te wassen als hij bijvoorbeeld ergens in heeft liggen rollen en niet fris meer ruikt. Gebruik altijd een speciale hondenshampoo en geen shampoo voor mensen of een speciale babyshampoo. Laat u goed adviseren welke shampoo voor uw Schnauzer geschikt is.