De homeopathie kan een oplossing bieden.
De meeste huidklachten die bij de hond voorkomen treden op in het voorjaar, de zomer en het najaar. Vlooien, maar ook andere parasieten, voeding en bacteriën kunnen dit veroorzaken. Soms treden er zelfs allergieën op. De meeste van deze huidklachten worden dan weer rustiger in de winter. Toch zijn er huidaandoeningen die juist in de winter komen opzetten. Met name ruwhaar, halflang en langharige honden hebben hier regelmatig last van.
De eerste verschijnselen dienen zich aan in de herfst. De hond krijgt een droge stoffige vacht. De vacht wordt dof, de huid begint te schilferen. Dit alles tezamen met een steeds heftiger wordende jeuk. De jeuk begint over het algemeen aanvalsgewijs. Vanuit een rustige toestand vliegt de hond ineens overeind en begint zich heftig te krabben, te bijten en te likken.
Toevoegingen over het eten als essentiële vetzuren, biergisttabletten, knoflook kunnen wat verlichting geven, maar tot het oplossen van de jeuk komt het meestal niet. Toedienen van deze middelen kan in een vroeg stadium de huid- en vacht kwaliteit wel ten goede komen, maar de jeuk kan daarmee niet volledig worden voorkomen.
De meeste honden hebben de jeuk op de ruglijn; vanaf hun hals tot aan de staartbasis. De plek waar de klachten het meest duidelijk zijn is ‘het kruis’; daar waar de staart begint. Dit is de enige plaats waar honden goed kunnen bijten. Hier ontstaan open plekken met korsten en soms met etter en de plekken stinken. Door een toenemende jeuk blijven de honden bijten en de plekken worden steeds groter. Soms kunnen de honden als een soort overspronggedrag op hun poten gaan liggen kluiven. De jeuk zit elders op het lichaam, daar waar ze niet goed bij kunnen en als overspronggedrag worden de tenen, de huid tussen de tenen en de hakken te grazen genomen.
In de meeste gevallen hebben we te maken met een mijtallergie (huisstofmijtjes, grasmijtjes, hooimijtjes, meelmijtjes etc.) Deze allergie wordt met de allergietest niet altijd aangetoond. De jeuk is goed te testen door met de hand over de ruglijn van de hals naar de staartbasis te krabben. De honden gaan er vaak lekker voor staan. Soms wordt een tafel of ander voorwerp als schuurobject genomen. Vaak treedt de jeuk aanvalsgewijs op, de eigenaar bestempelt dit meestal als: “het lijkt wel alsof hij wordt gestoken door een vlo, maar ik kan niets vinden”. De honden kunnen plekken tot bloedens toe bijten, de zgn. hotspots ontstaan.
De regulier werkende dierenarts kan bij deze klachten niets anders doen dan prednison (en prednisonachtige stoffen) spuiten en eventueel Prednison tabletten meegeven.
De jeuk verdwijnt, maar na stoppen van de kuur komen de huidklachten weer snel terug. Langdurige Prednison behandelingen zijn af te raden i.v.m. de bijverschijnselen van het medicijn zoals veel drinken, haaruitval, vraatzucht en leververvetting.
Het is belangrijk om een stofvrije ligplaats voor uw hond te realiseren. Dekbedden, wollen dekens, bolletjes matrassen etc. zijn uit den boze. Tegenwoordig zijn speciaal voor deze klachten anti-allergische hondenkussens ontworpen. Zelf kunt u eventueel een skaileren mat met een katoenen omslag fabriceren. Deze laatste moet wel 2 x per week verschoond worden.
Een optimale huid- en vachtconditie zijn essentieel in het najaar om de gevoeligheid voor mijtallergieën te doen afnemen. Essentiële vetzuren, knoflook (vers) en biergisttabletten (vitamine-B) kunnen hieraan een bijdrage leveren. Regelmatig kammen van de hond om zo dode haren en huidschilfers te verwijderen zijn belangrijk voor een goede huidverzorging. Daarnaast kan de hond gewassen worden met een jeukstillende hondenshampoo, maar dit laatste biedt vaak een tijdelijke oplossing. Het te vaak wassen van de hond (meer dan 1 x per week) geeft veelal een averechts effect op de huid- en vachtconditie.
Ondanks dat de hond geen vlooien heeft, doet u er toch verstandig aan de hond te behandelen met anti-vlooienmiddelen; de Frontline® spray voldoet uitstekend, omdat deze lokaal wordt aangebracht over de ruglijn. Een behandelingspreventie gedurende de winter van 1 x per 6 weken voldoet goed.
Daarnaast kunnen homeopatische middelen ingezet worden om de jeuk daadwerkelijk te doen afnemen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar, zoals Ledum, Huistofmijt en Apis. Voor uw hond is het belangrijk om uit te zoeken wat voor hem de beste therapie zou zijn.
Als u een behandeling met Prednison wilt voorkomen, is het dus het beste om contact met een homeopathisch werkende dierenarts op te nemen zodat uw hond jeukvrij de winter door kan komen.
Namens Dierenkliniek Kortenoord,
Steven Schukking, Frans Smeur, Robert Jassies, Erica Kiemeneij