Dilaterende Cardiomyopathie (DCM)

Dilaterende Cardiomyopathie is een aandoening waarbij de hartspier steeds zwakker wordt. We zien deze aandoening meestal bij grote honden. Vooral de Dobermann Pinscher is een ras waarbij de aandoening relatief vaak voorkomt. Ook bij de Riesenschnauzer en Middenslagschnauzer is dit een voorkomend verschijnsel. Op deze pagina leest u de mogelijkheden tot onderzoek, de achtergrond en gevolgen van deze ziekte verder toe.

Achtergrond
Dilated Cardiomyopathie veroorzaakt een zwelling van een van de onderste kamers van het hart, die ventrikels worden genoemd. De linkerventrikel wordt vaker aangetast dan de rechter. Dit verzwakt het vermogen van het hart om bloed te pompen. Het hart wordt groot en slap en slaat zwak.

Klinische symptomen
Een hond vertoont mogelijk al jaren geen uiterlijke symptomen. Uiteindelijk vertoont de hond echter tekenen dat alles niet goed is.

Die tekens kunnen zijn:

Loomheid en eetlust verlies, hoesten vooral tijdens inspanning of opwinding, happen naar lucht, flauwvallen of instorten en geleidelijke abdominale zwelling.
Hoewel deze symptomen het begin van hartfalen kunnen betekenen, bootsen ze ook andere aandoeningen na. Dat is de reden waarom een ​​hond met deze symptomen een grondig onderzoek nodig heeft met de juiste testen.

Is hier een DNA onderzoek voor?
Ja, er is een DNA-test beschikbaar maar dan wel ALLEEN voor de Middenslagschnauzer en de Riesenschnauzers.

Hier vindt u de Statistieken over alle tot nu toe verrichte testresultaten.
https://www.ofa.org/diseases/breed-statistics?disease=DCM

Voor een aanvraag van een Swab DNA DCM test klikt u op onderstaande link.
https://www.ofa.org/order-tests?kit=DCM

De kosten voor alle DNA-tests van OFA/ University of Missouri USA zijn $ 65 per test. De prijs omvat automatische registratie van de resultaten in de OFA-database. De OFA stuurt de testkit met een FTA-kaart en een Foam-Tipped Applicator voor DNA-monsterverzameling, samen met instructies voor het verzamelen van FTA-monsters. U kunt ook de status van een bestaande bestelling bekijken.

De testresultaten kunnen bestaan uit:

Normal: deze hond heeft normaal (of duidelijk) getest op de mutatie die is geïdentificeerd als verantwoordelijk voor de ontwikkeling van DCM. Het loopt geen risico om deze vorm van DCM te ontwikkelen. Het kan alleen een normaal gen doorgeven aan nageslacht, en de huidige informatie geeft aan dat honden met dit resultaat met een DNA-testresultaat op een hond kunnen worden gefokt zonder het risico van het produceren van aangetaste nakomelingen.

Carrier: deze hond heeft getest als drager voor de mutatie die is geïdentificeerd als verantwoordelijk voor de ontwikkeling van DCM. Dragermedewerkers zijn klinisch normaal, maar kunnen een normaal gen of een gemuteerd / aangetast gen doorgeven aan potentiële nakomelingen. Om het risico van het produceren van een getroffen puppy te vermijden, mogen deze honden alleen worden gefokt naar partners die op DNA-tests zijn getest.

Affected/ at-risk: Deze hond heeft 2 gemuteerde exemplaren van het gen geïdentificeerd als verantwoordelijk voor de ontwikkeling van DCM en loopt risico op het ontwikkelen van klinische symptomen van DCM, gewoonlijk op ongeveer 10 maanden tot 2-1 / 2 jaar oud. Zodra de klinische symptomen verschijnen, overleven de meeste getroffen honden het niet lang. Neem contact op met ons onderzoeksteam met behulp van de contactgegevens hieronder voor aanvullende informatie en opname in lopend klinisch onderzoek.

U kunt deze DNA test laten uitvoeren door:

OFA- The Canine Healt Information Centre
2300 E Nifong Blvd
Columbia, MO
65201-3806
E-mailadres:  ofa@offa.org  Website adres: https://www.ofa.org/

Wat als de uitslag van het DNA onderzoek is affected?
Om het aangedane hart te ondersteunen zijn verschillende medicijnen nodig:

  • Pimobendan: dit middel versterkt de samentrekking van de hartspier en verwijdt de bloedvaten, wat zorgt voor een efficiëntere pompfunctie van het hart.
  • Vochtafdrijver: vermindert de hoeveelheid vrij vocht in de buik en de longen.
  • Anti-arrhytmica: tegen de opgetreden hartritmestoornis
  • ACE remmers: worden soms ingezet om vaatvulling in het lichaam verder te reguleren.

Prognose
Met de juiste therapie zullen patiënten met DCM vaak snel en goed opknappen. Het is echter een ernstige ziekte waar honden met symptomen meestal niet veel langer dan een jaar mee leven. Als er hartritmestoornissen aanwezig zijn dan kunnen deze de klinische toestand verergeren.

Het is voor de fokkerij belangrijk dat als uw Schnauzer een uitslag (Carrier) Drager heeft, deze Schnauzer alleen kan worden gebruikt met een partner die een DNA test heeft ondergaan met de uitslag Normal (Gezond verklaard van DCM).

Please follow and like us:
error