Ik wil mij graag aan u voorstellen. Mijn naam is Erwin van Gijtenbeek. Ik ben dierenarts en osteopaat voor dieren en studeer momenteel orthomoleculaire geneeskunde. In onze Dierenarts Speciaalzaak Any animal verkopen we rauwe voeding. Op het gebied van voeding verneem ik van eigenaren alle voordelen en nadelen bij de hond. Mijn afstudeerthesis osteopathie was een onderzoek of er verschil in invloed was tussen commerciële voeding en rauwe voeding op de gezondheid van de hond. zie www.carnivoer.nl
Mijn doel is samen met de mede eigenaren van CarniVoer Edith Kuiper en Willem Kooyman rauwe voeding professioneel in de markt te zetten. Gedegen wetenschappelijke kennis aan de eigenaren van honden te verstrekken, zodat een bewuste voedingskeuze gemaakt kan worden.
U voert uw hond misschien al rauw of u bent er niet bekend mee en voert uw hond brokjes en blik. Heeft u zich wel eens afgevraagd welke manier van voeren de meest optimale voor uw hond is ? Vooropgesteld dat perfecte voeding niet bestaat, zal ik u informatie geven, waarmee u zelf uw beslissing nemen kan.
De productiemethoden van rauwe voeding.
Er zijn drie productiemethoden. De extrudatie, de persing en blikvoeding.
Extrudatie:
Het extrudatieproces verhit het mengsel van ( vaak chemische ) ingrediënten tot een temperatuur van ongeveer honderddertig graden Celsius. Deze temperatuur denatureert, hydrolyseert en oxideert de voeding. De voedingswaarde raakt door deze verhitting grotendeels verloren. Door deze verhitting ontstaan nieuwe stoffen ( maillard reactie ) en verdwijnen veel van de origineel aanwezige stoffen. Na deze verhitting wordt de geëxtrudeerde brok in een spray afdeling geplaatst. In deze afdeling worden de vernietigde nutriënten in de vorm van een spray op de brokken verneveld. Zo wordt getracht de voeding weer aan te vullen met verloren nutriënten.
Persen:
De geperste brok wordt bereid door het mengsel van nutriënten te verhitten tot tweeënzeventig graden Celsius en daarna mechanisch samen te persen. Deze productiemethode vereist een hogere kwaliteit nutriënten.
De voedingswaarde van een geperste brok is dus hoger.
Geëxtrudeerde en geperste brok hebben veel granen (maïs, rogge, gerst, rijst…) nodig. Deze granen zorgen bij de verhitting voor het optimaal kleven van de nutriënten. Granen bevatten zetmeel. Zetmeel bevat veel aan elkaar gekoppelde suikermoleculen. Als je suiker verwarmt wordt het kleverig. Zo kan met een brok maken. Het productieproces van een koekje. Carnivoren hebben bijna geen mogelijkheid granen te verteren. De overmaat granen blijft achter in de darm welke weer aanleiding geven kan tot gist ( candida ) en schimmelgroei in de darm.
Blik:
Blikvoeding bevat een overmaat aan vocht gemengd met stukken verhit vlees en chemische additieven om de voeding compleet te maken. Ook blikvoeding is verhit. Minimaal tot tweeënzeventig graden Celsius.
Naast deze bereidingsmethoden wordt veel commerciële voeding nog aangevuld met geur, kleur, en smaakstoffen. Niet te vergeten de conserveringsmiddelen en antioxidanten. Dit zijn de bekende E… nummers. Lichaamsvreemde stoffen belasten de lever. Deze stoffen moeten immers ontgiftigd worden en via de nieren en de gal het lichaam van de kat verlaten. Een toxicologische belasting.
Samengevat wordt commerciële voeding door de mens gemaakt. Op een manier die goedkoop en gemakkelijk moet zijn. Zo is de voeding steriel en zéér lang houdbaar. (vers?)
Voordat ik rauwe voeding ga bespreken, wil ik eerst kort het verteringstelsel van de hond bespreken.
Het verteringsstelsel van de hond.
Het gebit bestaat uit los van elkaar staande scherpe elementen, die als een schaar werken. Malen met het gebit kan een hond door deze opbouw niet. Ze knippen voedsel af en slikken het geheel door. De hoektanden zijn niet voor niets spits en lang. Deze zijn bedoeld om een “prooi” vast te houden. De grote knipkiezen in de onderkaak en bovenkaak zijn bedoeld om te knippen en daarna door te slikken.
Het speeksel heeft enkel een functie als glijmiddel. Zo kan het voedsel gemakkelijk de slokdarm passeren en naar de maag vervoerd worden. Het speeksel bevat geen amylase zoals bij de mens. Amylase is een enzym dat zetmeel ( suiker ) kan verteren.
Via de slokdarm komt het voedsel in de maag. De maag is een zeer belangrijke eenheid in de vertering. De maag is een grote bespierde zak, die enorm kan uitrekken. In de wand van de maag wordt zoutzuur ( HCl) en pepsine geproduceerd en uitgescheiden. Zoutzuur maakt de zuurtegraad (pH) van de maag zuur. Een pH van een tot twee is optimaal. De zure maaginhoud is belangrijk om de werking van het enzym pepsine mogelijk te maken. Pepsine werkt enkel tussen een pH van een tot twee. Pepsine breekt eiwitten af. Enzymen werken namelijk tussen nauwe grenzen van de zuurtegraad van de maag. Als een hond rauw eet is het van belang dat het bot wordt opgelost. Dit gebeurt door de zure maaginhoud. Daarnaast is een zure maag van enorm belang om allerlei bacteriën, virussen en parasieten te doden. Zo wordt het lichaam beschermd. De maag heeft dus vele functies.
Na de passage uit de maag komt de inhoud in de twaalfvingerige darm (duodenum). Daar vindt een spectaculaire stijging van de pH plaats. Namelijk van twee naar zeven. Dit gebeurt onder invloed van bicarbonaat, afgescheiden door de alvleesklier (pancreas). In de twaalfvingerige darm monden de galblaas en de alvleesklier uit. De galblaas loost de gal in de twaalfvingerige darm. Gal lost het vet op in kleine vetbolletjes, zodat het lipase afgescheiden door de alvleesklier het vet makkelijker bereiken kan en zo een optimale vertering plaatsvindt. Daarnaast wordt door de alvleesklier amylase en tryplase afgescheiden. Amylase verteert zetmeel en tryplase eiwit. Alle drie de enzymen werken optimaal bij een pH van zeven. Vandaar het bicarbonaat. Deze neutraliseert de zure maaginhoud, die in de twaalfvingerige darm terecht komt.
Na de twaalfvingerige darm komt het voedsel in de rest van de dunne darm. Het jejunum en ileum genaamd. De belangrijkste functie van deze darmdelen is opname van voedsel.
De overgang van dunne darm naar dikke darm vindt plaats bij de blinde darm. De blinde darm is echter een zeer klein deel van het verteringstelsel en heeft eigenlijk enkel een functie in de afweer. Bij planteneters is de blinde darm enorm groot en heeft naast een functie in de afweer ook een groot belang in de vertering.
De dikke darm dikt het voedsel weer in tot een harde massa. Zo wordt voorkomen dat er overmatig vocht verloren gaat. In de dikke darm bevinden zich vele gezonde bacteriën die zorgen voor de productie van vitamine K en B. Verder zorgen deze ( goede ) bacteriën voor een stimulatie van de afweer van de hond en de fermentering van de onverteerde voedselresten
Daarna verlaat de voeding in de vorm van ontlasting de darm.
De regulatie van het maag-darmstelsel gebeurt volledig buiten de wil om. Het autonome zenuwstelsel verzorgt dit dus. Daarnaast zijn er vele lokale in de maag en darm geproduceerde hormonen als secretine en gastrine die de functie sturen. Het maag-darmstelsel wordt delicaat bestuurd en alles hangt samen.
Als commerciële voeding nu zestig jaar op de markt is. De hond geen keus heeft in wat hij/zij eet. Dan kan er geen evolutie zijn geweest in de optimale adaptatie aan commerciële voeding. Er is naar mijn weten ook geen fokker die specifiek gefokt heeft op een hond die aan commerciële voeding is aangepast. De jaren voor deze zestig jaar, en dat zijn er veel meer, at de hond dus rauwe voeding en met de pot mee. Het maag-darmstelsel is dus nog steeds ingesteld op rauwe voeding.
Commerciële voeding is structureel veranderd, bevat véél granen, geur,kleur en smaakstoffen. Dit geheel brengt de pH van de maag naar vier tot vijf. Buiten een daardoor niet optimale vertering, is het maagzuur te hoog en dus de afweer minder. De additieven belasten de lever. Op termijn gaat dit problemen geven.
De enzymen kunnen door de pH wijziging en de structureel veranderde stoffen door verhitting hun werk niet optimaal doen. Enzymen passen als een sleutel in een slot. De sleutel is het enzym en het slot is de voeding De vertering is dus gecomprimeerd.
Uiteraard gaan honden niet dood aan commerciële voeding. Het is zelfs zo dat ze (helaas) niet lang genoeg leven om commerciële voeding nog meer schade te laten berokkenen. De vele klachten van gedrag, tandsteen, blaasgruis, huidproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, skeletproblemen, veel ontlasting en vele vormen van tumoren zijn daadwerkelijk commerciële voeding gerelateerd. Mijn praktijk heeft een patiëntenbestand van tachtig procent rauw gevoerde honden. De hierboven vernoemde ziekten zien wij vrijwel niet. Dat is een ervaringsfeit. Wetenschappelijk onderzoek naar rauwe voeding is eenvoudigweg nu nog niet te bekostigen. Ervaring in de productie, verkoop en de gerelateerde gezondheidstoestand van de hond heb ik echter wel. Ik ben de enige dierenarts die het produceert, distribueert en input krijgt van klanten uit mijn eigen praktijk en het mijn eigen dieren al vijfendertig jaar lang voert.
Daarnaast is commerciële voeding door de verhitting en droging steriel. Het aanvoeren van belangrijke probiotica ligt in deze voedingswijze dus stil.
Rauwe voeding, wat bedoel ik daarmee ?
Rauwe voeding is voeding welke géén enkele bewerking heeft ondergaan. De genetisch optimale voeding.
Grof ingedeeld zijn er zijn twee methoden om rauwe voeding te geven. De eerste is de B.A.R.F. methode. ( Biological Appropriated Raw Food). Hier worden kippenekken, kipkarkassen, haaskarkassen, duifkarkassen en lamsribben, hert en vele andere diersoorten gevoerd. Organen zoals hart, lever en long. Dit alles volgens een vast percentage welke van belang is voor de hond.
Daarnaast is er tegenwoordig Kant en Klaar vers Vlees. Dit behoort niets anders te zijn dan een gemalen vorm van B.A.R.F.. Geen additieven als geur,kleur en smaakstoffen en granen. Deze producten worden diepgevroren bewaard. Kort houdbaar, MAAR VERS. Brengt geen veranderingen in het maag-darmstelsel aan. Een optimale vertering met een zo min mogelijke belasting van het korte en efficiënte maag-darmstelsel van de hond. Rauwe voeding welke tot het zes procent btw percentage behoort heeft geen enkele additief. Als er een additief aan wordt toegevoegd behoort het direct tot het negentien procent btw tarief Iets om over na te denken.
Ik heb getracht in deze korte uiteenzetting een prikkel aan u gegeven te hebben, wat naar uw idee het beste voor uw hond is. Uiteraard kan ik over dit onderwerp nog veel meer vertellen. Er zijn nog veel zaken die u moet weten om er bewust en juist mee te beginnen. Mijn vrouw Edith en ik geven op verzoek gratis lezingen in het land over dit onderwerp. Op de site www.carnivoer.nl zet ik zoveel mogelijk (wetenschappelijke) informatie omtrent voeding in het deel Carnimedica.